NAMSENIN TULIAISET

Namsen, Norja.

Kun laskee veneen saman virran juoksuun 21. peräkkäisenä vuonna, voi sanoa sen olevan jo tavoiltaan tuttu. Syvänteet, poukamat, virran liike antaa niitä tunnustelevalle soutajalle suunnan.

Tänä kesänä meitä kuitenkin muistutettiin, että vuodet eivät silti ole veljeksiä olosuhteiden osalta; että luonnolla on aina pohjimmiltaan oma, oikukas mielensä. Ja joskus, kuten tällä kertaa, se asettaa kalamiehen mielen päälle ja kiireen eteen todellisia haasteita ja ansalankoja. Nauraa päälle ja odotuttaa.

Myöhäisestä keväästä johtuen vuorien lumimassat lähtivät sulamaan juuri niihin aikoihin kun yhdeksänhenkinen retkueemme pakkasi tavaransa määränpäänä Namsenin jokakeväinen lohiviikko. Niinpä joen pinta oli hurjassa, meille ennenäkemättömällä tavalla, nousussa juuri kun saavuimme perille. Yhden yön aikana veden pinta nousi peräti 1,5-2 m. Näky oli uskomaton. Pellot olivat muuttuneet joen sivujuoksuiksi, maisemasta tullut hetkessä vieras- ja vetinen.

 

  

Virtausten mukana kulki vedessä risua ja roskaa niin, että ensimmäisten muutamien päivien aikana ainoat edes jotenkuten käytettävissä olevat vieheet olivat lusikkauistimia. Vaappuja ei veteen voinut kuvitella tarjoavansa. Niinpä nostettiin vavat puuhun toiveikkaina tulvan selän taittumisesta..

Odotimme (malttamattomina, kuten arvata saattaa) kunnes vesi  lopulta laski hieman lähtötilannetta alemmalle tasolle ja pääsimme soutujen alkuun. Suurimmista kulkuroskista jo puhdistuneen, mutta edelleen ruskean veden myötä tulosta alkoi syntyä. Vaapuilta vaaditiin näissä oloissa selvästi oranssivoittoista väritystä.

 

Norjalaiset kalastajakolleegat totesivat myös nopeasti ”joenpenkkakaupasta” hankkimansa Kateus-vaapun olevan ison kalan makuun.  Hymy herkistyy kummasti vaappumestarillakin- saati asiakkaalla- kun veneeseen nousee 15,3 kg kala.

Kotiin lähti lopulta vajaaksi jääneen pyyntiviikon jäljiltä mukavasti veden arvoviljaa.

Seuraavat koepyynnit uutuusväreillä tehdäänkin sitten juhannuksena Tornionjoella.

-Kari-

PS. Yhteystiedot löydät täältä tai facebookista ja Kateutta kulkee mukana jussin seutuun pohjoiseen päin jos tarvitaan- ja tarvitaanhan sitä, kuten galleriaan lisätyt tyytyväisten asiakkaiden lähettämät kuvat alkaneelta pyyntikaudelta osoittavat.

 

 

 

 

 

 

Vastaa